петък, 17 юни 2011 г.

Практически съвети за първокласници / част 2

Ако първата част ви е харесала, може би ще харесате и продължението й. Опитвам се да споделя част от дългогодишния си опит и някои специфични наблюдения.

6. В различните паралелки преминаването от молив към химикал е специфично. В някои, учениците преминават веднага след предбуквения период, други - след като са овладели буквите, трети - постепенно и индивидуално. Решенията, които учителите вземат зависят най-често от нивото на класа или пък е съвместно решение с класните на другите първи класове - един срок молив, втори срок - химикал напр. За да не останете изненадани и неподготвени, просто можете да вземете мерки предварително. Снабдете се с вълшебен химикал с гумичка за триене. Цената е  малко по-висока 3-4 лева. Има ги в Офис 1, Ориндж център, но и по малките книжарници също.

7. В никакъв случай не купувайте течен коректор. Децата често рисуват по дрехите си с тях. Лентовите - лесно се развалят.Така че можете да си спестите изцяло закупуването на тези артикули, ако имате триещ се химикал. Но ако все пак решите да купите, вземете най-евтиния лентов коректор, защото в детските ръце средствата от този вид се чупят еднакво бързо.

8. Можем да се върнем и на боичките за рисуване. Определено тези от "магазина за 1 лев" не струват. Нищо,че са китайски. Просто са ужасно качество с много лоши цветове. Боите на Херлиц, Пеликан, Щадлер. Милан... са с прекрасни, наситени цветове. Темперни бои ще са необходими чак във втори клас и то, ако децата учат по учебници на Булвест. но за това госпожата по изобразително изкуство ще ви информира най-добре. 

9. Междучасието е времето, в което децата трябва да се приготвят за часа. В първи клас,
приготвянето за час е голям проблем. Понякога липсват терадки, учебници - не защото ги няма, а просто защото децата не са ги намерили в чантата. Най-лесният начин за подготовка за час е "опакованият предмет". Купете няколко разноцветни найлонови папки с копче /джоб с копче/. Можете да разпределите нещата за час в различен цвят папка. В синята - математиката, учебната терадка по математика, сборникът, тетрадката за работа в клас и за домашна работа по математика. След часа детето прибира нещата обратно в папката и изважда жълтата, в която са нещата по писане напр. Необходими са ви около 8 папки. Отделете още една за самостоятелните работи.

10. Девойките обожават да носят дамски чанти. Виждала съм сутрин ученички, които пристигат на училище с около 4-5 различни чанти и едва кретат в училищния двор. Добре е ако поне чантата за училише има колелца и дръжка. Този модел са също така с усилен ортопедичен гръб и след като дръжката се прибере обратно, могат да се носят и като раници. Има ги и за момчета, има и за момичета. За удобно носене презрамките трябва да са меки и широки. Добре е да е поне с големината на блок номер 4. Ако все пак не искате с колелца (и ще помагате в носенето), купете една голяма, удобна маркова /по-скъпите траят и по-дълго време/ и една по-малка за дни, в които децата имат по-малко часове. Може да се поинтересувате дали раницата има и дишащ гръб. Огледайте циповете преди да я купите. Те трябва да са здрави и надеждни.. Хубаво е раницата да има страничен джоб за бутилка с вода и преден джоб за кърпички и др.
Чанта, сак два несесера и кутия за храна
Обем 20 л; олекотена-690 гр.;с  несесер.

 Преди време видях заключена раница на една първокласничка. Нейните приятелки бяха нападнали чантата ѝ - за да приличат на нея ѝ изяждали закуските и ѝ изпивали водата, вземали ѝ играчките. Родителите бяха купили катинарчета за двойния цип на голямата раница. Не ви пожелавам такива проблеми, но е възможно да се случат - децата са си деца.
Ортопедичен, дишащ гръб и широки презрамки

Днес минах през Мола,за да събера допълнителни идеи по въпроса. Открих поставка за чанта с колелца, на която могат да се сложат всички възможни чанти по пътя за училище.

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-четени