петък, 29 август 2014 г.

Практически съвети за първокласници - 5 Кутиите с домашна храна за училище



Храната, приготвена от вкъщи за първокласника, може да бъде най-любимата или най-омразната. Не се притеснявайте обаче да приготвите такава за детето си. Никой няма да му се подиграва. Напротив. Много родители изпращат домашна храна за обяд или за някое междучасие.

Можете да се притеснявате, само ако приготвяте на детето си закуска, която то не обича, и контролирате прекалено строго дали тази храна е изядена, т.е.  мъмрите го, когато не е. Тогава не можете да бъдете 100 % сигурни дали вашето дете я е изяло, или просто изхвърлило. Лично аз знам поне 3 места в училище, където децата крият или изхвърлят домашно приготвената закуска. Естествено на нея няма етикет с надпис: ,,Закуската на Данчо от 1 Б", така че този процес не може да бъде контролиран на училищно ниво. Но затова пък думата имате вие, родителите.

Ако приготвяте нещо, което вашето дете обича, а и се постараете да му предадете вид, който може да предизвика детското любопитство (включително този на неговите съученици), тогава кутията с домашна храна може да се превърне в любима.
В един от класовете в  училище майките бяха много активни  в приготвянето на домашна храна и децата с кутиите сядаха на отделна маса. Закуската им беше истински купон, защото взаимно опитваха  и се черпеха. Една от майките никога не слагаше хляб, друга приготвяше предимно плодове. Няма да забравя как едни сурови чушки, пълнени със сирене, бяха тема на обсъждане между децата поне няколко дни в училище. 
Всъщност с малките капризковци на тема хранене трябва да се постъпва хитро. Ако храната, която им поднесеш е е лесна за хапване, т.е. нарязана на малки парченца  е по-вероятно да я опитат. Сиреч ябълка на резени ще изчезне в стомахчетата, а  цяла абълка може да се търкаля напред, назад в раницата. 




Проблемът на тази кутия с много весела храна обаче е, че има само едно отделение. По-добре е да изберете кутия с две или повече отделения. Така храната няма да се смесва.
Тази кутия пък е по-голяма и майката е поставила  допълнителни кутийки с храна.
За да засилите интереса към храненето можете да добавите китайски пръчици, виличка за еднократна употреба, коктейлна сабичка за хапки или клечки за зъби, на които да набодете храната. 

Според мен идеалната кутия е тази с няколко отделения  - дори за прибори - и закрепен капак




 Този вариант по-долу също не е лош, но ми се струва прекалено сложен за опаковане. Подходящ е по-скоро за пикник или екскурзия.



Мислех да пиша повече по въпроса, но се натъкнах на интересна статия на Дина от блога Coffee break, която споделям тук с вас. тя предлага и рецепти за приготвяне. Виждам че използва за разделители силиконови форми за мъфини. Доста удобно - защото могат да нагодят формата си.


  




Tук попаднах на много добра кутия за храна - lunchbox, но прекалено скъпа - 40-50 лева, а с калъфа идва към 60-70.
Естествено не е добре да се люшкаме от крайност в крайност. Пък и не винаги имаме възможност да сътворяваме кулинарни шедьоври.
Но ако в чантата на детето Ви има ябълка или морков (круша, банан, портокал - в зависимост от това какво обича), това е е едно добро попадение. Детски солети също. Или мини блокчета с какаово-млечен пълнеж - опаковани така, че да не се разтопят.
В следобедните часове децата се уморяват и огладняват. Към два часа  е добре да изядат едно мини шоколадче, за да си научат и напишат с по-голямо удоволствие  домашните. Към четири е добре да изядат една ябълка или някакъв друг плод.
Кутията е полезна и ако е оставена празна, защото децата могат да приберат в нея за по-късно някоя неизядена закуска, десерта или просто някое от кюфтетата от обяда в стола, както и нещо, което са си купили. Така храната ще се запази и няма да се смачка. Общо взето към 16 часа се изяждат повечето хранителни запаси в чантата.

О, не трябва да забравям. Слагайте лепенка на бутилката с вода, за да бъде разпознавана или просто я надписвайте с маркер. В първи клас бутилките още се объркват или забравят.  Обикновено в клас се насъбира цяла армия  бутилки.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-четени