понеделник, 13 юни 2011 г.

Храната на първокласника в училище



"Всеки трети първокласник у нас е с наднормено тегло, сочат данните на Центъра за опазване на общественото здраве. 17 % от най-малките в клас са със свръхтегло, а близо 16 на сто - със затлъстяване. Статистиката сочи, че българските ученици са едни от най-затлъстелите сред европейските си връстници."/цитат от пресата днес/
Статистиките не са красиви, наистина. Всеки е запознат с вредите, които наднорменото тегло предизивиква в крехкия детски организъм. И все пак не може да не вземем предвид, че децата ни просто растат - днес са по-пълни, утре по-слаби. Независимо от теглото си обаче, те трябва да се хранят здравословно.

А в училище децата сами пазаруват храната си.Трябва ли да буди тревога този факт? Мисля, че родителите могат да бъдат спокойни, защото контролът на предлагането на храни върху територията на училището е строг.

И в стола, и на лафката, и в Програмата "Топло мляко" продажбите и безплатното хранене ограничава вредните храни до максимум. Тестените изделия са силно редуцирани - в рамките на един-два вида пица, кренвиршка, сандвич или бутербанички. Децата могат да си закупят корнфлекс с прясно мляко, ябълки, моркови, банани, портокали, натурален сок. Кока кола и газирани напитки няма отдавна. В замяна на това има мед, ядки, чист шоколад, плодови млека, сандвичи с пълнозърнест хляб.

Близалки, вафли, бонбони и чипс също не могат да бъдат закупени.


В програмата "Топло мляко" храненето се редува с плодов и млечен ден. Десертът обикновено на обяд е също плод. В стола на училишето има рибен и постен ден.
Храната в стола се приготвя на място и е винаги топла, а цената - достъпна.Учителите също контролират кой какво си купува, особено в малките класове.


Понякога децата се мръщят на ябълките - естествено не всеки обича. Отрупаната табла с плодове изглежда обаче доста привлекателно. В клас децата си влияят взаимно върху вкусовете. Понякога вашата дъщеря или син ядат в училище храни, което не обичат да ядат у дома. Странно, нали? Децата растат...Целта ни обаче е да растат здравословно.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-четени