понеделник, 13 юни 2011 г.

Първият учебен ден

Първият учебен ден носи вълнение и радост.15-ти септември е вълнуващ и за учениците, и за родителите. Но най-вече се вълнуват първокласниците.


Как да приготвите вашето дете, за да е изрядно и спокойно на първия учебен ден?

Първият учебен ден предизвиква вълнения. Добре е към този ден да се подхожда като към нещо ново,специално и отговорно, но в никакъв случай училището не бива да внася страх и притеснения.Напротив.Този нов етап в житейския път на вашето дете трябва да бъде плавен и да бъде приеман естествено. 

Изберете нещо, с което да обясните на вашето дете промяната. Например, ако следобедния сън от детската градина вече му е омръзнал, можете да му кажете, че първокласникът е вече голямо дете и вече не спи следобеден сън. Обяснете му, че ще получава всеки ден джобни и ще може сам да пазарува храната си.

Говорете му за училище не само, когато го учите да смята и чете или упражнявате вече научени знания, но и когато се забавлявате. Нека то разбере, че училището е място, където освен да учи, то ще се запознае с нови деца, ще се забавлява и ще се чувства добре. 

Стимулирайте игрите, в които играчките са ученици в клас, а то е в ролята на учител или просто си играе на ученик. Психолозите съветват, че за малкото дете е полезно да не се откъсва напълно от ученето докато е във ваканция и обратното, докато ходи на училище да не забравя за игрите. Това е най-правилният начин детето да преминава плавно и спокойно във всяка учебна година.

Разбира се, има деца, които очакват с нетърпение Първия учебен ден. Важното е да успеете да се съобразите състоянието му и да го накарате да се почувства възможно най-добре.


Детето има нужда от мотивация. То трябва да очаква първия учебен ден с нетърпение и трепет. Затова ще допринесат най-вече  приготовленията. Ако имате възможност, купете нови дрешки. Не е задължително да е нещо много официално, важното е да му харесват и да се радвате заедно на приятните приготовления за важния ден.

Преди старта на учебната година, е добре да пренаредите и стаята на детето. Ако е първокласник, ще се нужни по-сериозни промени – бюро, стол, шкаф или етажерка за учебниците. Бюрото е важна част от стаята на детето. Ако нямате ново, освежете  старото  или пригодете някоя  маса за тази цел, докато успеете да набавите бюро.  Но нека детето знае, че вече е ученик и има свое място за писане и учене у дома.

Започнете да модифицирате стаята му, така че постепенно да изнасяте някои играчки, за които е пораснало, и да внасяте вещи, които ще са му по-нужни. Не правете грешката да изнесете накуп много от любимите му детски вещи. Може да расте и да е ученик, но то дълго ще стои дете и дори да не играе с някои играчки - те ще имат важна сантиментална стойност за него още дълго време.

На Първия учебен ден не забравяйте за цветята, които трябва да подготвите, както и да се заредите с апарат, за да запечатате ценни мигове от училище. Не купувайте твърде изискан или бутиков букет, който да тежи на детето или да го отличава твърде много от останалите деца. Изберете нещо семпло и стилно, с което да демонстрирате уважение към учителката. Вашето дете ше носи най-лесно едно шарено и добре опаковано цвете.

Купете му удобна весела чанта, която може да се носи на гръб или да има приставка с колелца и дръжка.

Вземете предварително от учителката списък с нужните помагала за първи клас.
Заведете го предварително в училището, когато го записвате, за да види своята учителка и класната стая.
Говорете с него като с възрастен, но и леко шеговито. Нека на първия учебен ден има веселие и смях.
Първият учебен ден е емоция, която помним през целия си живот. Подарете на вашето дете невероятни мигове, които да го топлят, дори когато порасне.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-четени