петък, 22 юли 2016 г.

Лятна стратегия 1, ако след първи клас детето има проблеми с четенето




Добре е, ако в края на първи клас детето чете поне 36 думи в минута от непознат текст. Естествено четенето не е норматив по физкултура, за да се придържаме стриктно към него.
В нашия клас (първи Б) имаше деца, които можеха да четат дори 130 думи в минута, други 50-70, трети към 36, но двама-трима зациклиха на 25-30. Като дългогодишен учител съм си изработила стратегия за наваксване скоростта на четене. Това трябва да се случи до края на първия срок в трети клас. Поощрявам засичането на скоростта и стремежа към самоусъвършенстване на изказа при четенето на глас. Отделям часове, в които, наред с поставените урочни задачи, следя и тези показатели. Изнасям ги на едно табло. Така всеки може да види постижението си, както и да се стреми да подобри уменията си сам. Децата намират това упражнение за занимателно, защото четат и работят с хронометъра.
Но май се отклоних от темата. Какво да правим ако в края на първи клас детето не може да прочете поне 36 думи от непознат текст. Нужни са летни упражнения.

  Поставяне на малки цели
Примерна цел
Да затвърдя прочита на 30 думи в рамките на една седмица.
 Задачи:
1. Всеки ден да чета по една страница от книга за лятно четене на глас.
2. Всеки ден да преписвам по 3 изречения от прочетеното.
3. Да отделям време да чета и разглеждам детски списания и комикси.
 В края на седмицата засичам колко думи чета за една минута.
Ако съм достигнал целта – 30 думи в минута, продължавам с план за прочит на 34 думи  за една минута.  Ако не съм повтарям стария план още една седмица.

Примерна цел 2
1. Всеки ден да чета по две страници от книга за лятно четене на глас.
2. Всеки ден да преписвам по 4 изречения от прочетеното.
3. Да отделям време да чета и разглеждам детски списания и комикси.

Ако сте родител и сте зает, помолете някоя от бабите или дядовците да помогнат. Или някоя съседка, приятелка на семейството.
 Ще се изненадате колко добри резултати може да донесе постоянството и упоритостта.
И още нещо. Не забравяйте, че става въпрос за вашето дете. И ако вие не се погрижите, няма друг кой. Училището не е всемогъщо. От личен опит като родител знам, че основата за най-добрите постижения в училище се поставят вкъщи.

Умения за четене от края на 1 клас до края на 1 срок 3 клас
Брой думи  за 1 минута
1 клас
26 думи
36 думи
2 клас
52 думи
72 думи
3 клас
78 думи
108 думи
(Следва лятна стратегия 2)




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-четени