вторник, 4 август 2015 г.

Родителите на успешни деца имат следните общи черти



Наскоро се появи статия, която описваше как съвременните родители отглеждат  социални неблагодарници и мързеливци.
Не е лесно да бъдеш родител. В стремежа си да отгледаме добре децата си и нищо да не им липсва, често допускаме фатални грешки. Тази статия има за цел да ни подскаже какво и как да не пропуснем във възпитанието и образованието на децата си.



 На какво учим децата преди да са напуснали дома?
Всеки родител иска проблемите да стоят далеч от детето му – то да се представя добре в училище, да е лидер и дори гениален творец. Няма универсална рецепта за отглеждането на добри деца, но изследвания и експерименти на водещи психолози открояват кои са важните модели на поведение при  онези родители, които създават почва за успех.
Американският бизнес сайт Business Insider изброява  някои общи черти на родителите на успешни деца, изведени след сериозни психологически проучвания. Тези родителски черти се очертават важни според учени и психолози от различни университети, сред които университета на Пенсилвания – „Дюк", Калифорнийския университет в Лос Анджелис и Harvard Business School. 

И така, според авторите, родителите на успешни синове и дъщери:

1. Успяват да осигурят на децата си не само добро образование в училище, но тези деца получават и добро домашно възпитание. Тези родители сами учат потомството си на социални умения и знаят стойността на общуването. (Децата учат най-добре чрез подражание и често в живота копират си моделите на поведение на собствените си родители – децата приличат на родителите си). Не можете да искате детето ви да чете, ако вие самите не четете книги, да яде плодове, ако вие ядете само месо, да чисти стаята си, ако вие не поддържате ред вкъщи.

2. Тези родители имат високи очаквания към децата си и не си позволяват да се примирят с посредственото им представяне. Ако децата им имат проблеми, те търсят причините за тези проблеми и търсят начини да окажат помощ лично или с помощта на специалисти в индивидуални занимания и дори частни уроци.
3. Това са работещи родители. Децата, които успяват в живота, имат работещи родители. Според изследване на Harvard Business School дъщерите на работещи майки в САЩ показвали по-голямо старание в училище, включително и с доброволни участия в допълнителни занимания. 
4. Имат по-висок социално икономически статус.
5. Завършили са висока образователна степен и децата получават информация от първа ръка за съответните специалности в университетите, както и възможностите за реализация след това.
6. Учат децата си на математика от ранна възраст. Оценяват значението на математиката за усъвършенстването на ума. Анализ от 2007 г. на общо 35 000 деца в предучилищна възраст в САЩ, Англия и Канада показал, че развиването на умения за решаване на математически задачи отрано може да бъде огромно предимство в живота. 
7. Изграждат добра връзка с децата си. Те не са егоисти и обръщат внимание на децата си в най-важните за тях моменти – подкрепяйки ги с идея, съвет, опит, личен пример. Дори да ги оставят да се поучат от грешките си.
8. Не позволяват на стреса да пречи на отношенията вкъщи.

9. Оценяват повече усилията, които е положило детето, не се фокусират върху провала му и винаги го насърчават да развива уменията си.

Статията е  от сайта  Мениджър нюз, редактирана, преработена и допълнена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-четени