понеделник, 13 април 2020 г.

Приказка за Великденското зайче


Великденското зайче Бъни било много игриво. То било голям палавник и не слушало майка си и баща си.
Един ден играло цял ден по поляните и накрая замръкнало далеч от дома си.
И когато станало много тъмно, то потърсило къде да се скрие. Но наоколо нямало нито една къщичка.  Чак в полунощ Бъни стигнал до едно село. Бил толкова гладен и премръзнал, че влязъл в първата къща.
Бъни бил много гладен… У дома винаги имало супа от моркови. Затова той започнал да наднича в тенджерите. Но в този дом не живеели зайци и нямало супа от моркови… Тогава Бъни потърсил заешки мъфини, защото много ги обичал…

Но в къщата нямало и мъфини… 
Бъни намерил само боядисаните яйца за Великден.
Деца, вие познавате ли зайче, която да яде яйца?
Да, Бъни не обичал яйца…  Той грабнал кошницата с яйцата и избягал в градината. Бил много ядосан и ги разпилял всичките . Яйчицата се търкулнали сред тревите и храстите…
Великден бил в опасност. Децата щели да останат без шарени яйца.



Но Бъни искал супа от моркови и затова яйцата не го интересували….
След като направил куп пакости, Бъни седнал до едно храстче и заплакал. Спомнил си за своите родители, за своя дом и разбрал, че да си непослушен, не е хубаво…
Ах, би дал всичко на света, да се завърне у дома!

На другата сутрин…. децата заварили кухнята разхвърляна, а от яйцата нямало помен.  Но вместо да заплачат за проваления празник, те грабнали по една кошница и тръгнали да търсят изгубените яйчица.

И наистина ги открили…
И напълнили кошничките си. За своя изненада до боядисаните яйчица намерили малко шоколадово зайче.
Така Великденската фея наказала непослушния Бъни – превърнала го в шоколадов заек – награда за умните деца на Великден.




А вие приготвихте ли супа за Бъни?....

  Продукти:
500 г моркови, 2 глави кромид лук, 1 червена чушка, 5 супени лъжици зехтин, 400 мл зеленчуков бульон (от кубчета), 300 мл сок от моркови, 2 супени лъжици сирене крема, 2 супени лъжици лимонов сок, 100 г сирене Моцарела, магданоз, смлян черен пипер, сол.


Как да приготвим супа от моркови?
  Нарежете на колелца почистените моркови, нарежете на ситно лука, а чушката на ивички.
Сгорещете зехтина и задушете смесените лук, моркови и чушка за 3-4 минути, като разбърквате непрекъснато. Залейте с бульона и сока от моркови и посолете.

  Варете на умерен огън 15 минути под капак. Добавете сиренето крема и лимоновия сок и след като разбъркате, пасирайте сместа. Поръсете със ситно нарязан магданоз и с черен пипер и отново разбъркайте добре.





А заешки мъфини?
Как да приготвим заешки мъфини?

Продукти:
  Яйца -2 броя
  краве масло -1/2 чаена чаша
  брашно -1 чаена чаша
  бакпулвер- 1 чаена лъжица
  захар- 1/2 чаена чаша
  орехи -1/2 чаена чаша смлени
  моркови-1/2 чаена чаша настъргани
  кисело мляко -3 супени лъжици
  сол -1/3 кафена лъжица
  ванилии - 1 брой

  Пресейте брашното, заедно с бакпулвера. С помощта на миксер, или пък с тел разбийте маслото и захарта. Добавете яйцата, киселото мляко, солта и ванилията и отново разбийте.
  Към течната смес добавете пресятото брашно и бакпулвера, както и солта и отново разбъркайте добре. Накрая добавете настърганите на ситно ренде моркови и орехите и разбъркайте, но този път с помощта на лъжица.
  Във всяко гнездо на формата за мъфини поставете хартиена кошничка и я напълнете на ¾ със сместа за мъфини с моркови и орехи. Не пълнете формата до горе, защото при печене мъфините ще се надигнат и ще прелеят. Печете великденските мъфини с моркови и орехи в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути, като проверявате дали са готови, като ги бучнете с клечка за зъби - ако остане суха, може да вадите мъфините от фурната.
  Цветните заешки ушички на великденските са изрязани от картон с различен цвят.


 ©Нели Господинова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-четени